Przyczyna tego jest nadzwyczaj prozaiczna, a jest nią oczywisty fakt, iż wychodzą one naprzeciw oczekiwaniom i wymaganiom zarówno restauratorów, jak i ich klientów.
Klienci są usatysfakcjonowani bowiem mają możliwość zamawiania najwyższych win na kieliszki, restauratorzy z kolei, uśmiechają się od ucha do ucha, bowiem inwestycja zwraca się omalże błyskawicznie.
Precyzyjnie odmierzona porcja, może być rzeczywistą miarą ekonomicznego sukcesu inwestycji. Znakomita większośc restauracji przyjmuje zasadę 6 kieliszków z butelki 75 cl. Dokładnie podane takiej własnie ilości [zamiast np. 5 kieliszków z butelki], zwiększa sprzedaż o 20%, a zysk o 73% [średnio]. Innymi słowy zakup może sfinansować się w ciągu zaledwie kilku miesięcy.
Wszystkie znane urządzenia typu WINE-BY-THE-GLASS, działają na zasadzie uzupełniania ubytku wina w otwartej butelce gazem obojętnym. Azotem lub argonem. Dodanie gazu obojętnego, ogranicza i w znacznym stopniu eliminuje rozwój mikroorganizmów w winie. Innymi słowy zapobiega psuciu się wina w otwartej butelce.
Na filmiku prezentowana jest maszyna włoskiej firmy EASYWINE.
Zaletą (poza perfekcją wykonania i pełnym profesjonalizmem) tej, konkretnej firmy, jest estetyka urządzenia w najlepszym, włoskim stylu.
Nie tylko jednak pierwszorzędne znaczenie ma piękny wygląd, ale i nadzwyczajna wprost funkcjonalność. Na przykład butelki widoczne są z obu stron maszyny. Pozwala to na jej postawienie np. na ladzie baru, udostępniając widok butelek klientom, a jednocześnie umożliwiając barmanowi napełnianie kieliszków ze strony przeciwnej. Ponadto EASYWINE, oferuje unikalny patent dwukomorowego (chłodzone lub klimatyzowane) przechowywania butelek oczekujących na otwarcie. Komory klimatyzowane spełniają kluczowe wymaganie stawiane najlepszym piwnicom na wina, tzn. zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność na stałym, niezmiennym poziomie. Nawet po wyłączeniu urządzenia.
Cena w Polsce od 21 090.- PLN do 46 213.- PLN [ w zależności od modelu ]